Chlupotanie paliwa - irytujący odgłos

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ketivv
    L&K
    • 2011
    • 1155

w Yeti TDI - bo z takimi miałem styczność - tez chlupie

nie ma znaczenia jak tankujesz bo w trakcie jazdy paliwa ubywa wiec tak czy inaczej zejdziesz do poziomu przy którym chlupanie jest wyraźne
    wg. moich obserwacji to zakres między 75-50% napełnienia baku

wyraźny odgłos uderzającej masy rozpędzonego płynu

jakiś materiał tłumiący pod dywanik pewnie by lekko pomógł
    choć ja mam wyciszone całe auto i chlupanie słychać bardzo wyraźnie

nie raz tu na tym forum pisałem, że Skoda to ilość nie jakość, stąd słabe lub żadne wygłuszenia co przy cenie zakupu 100 lub znacznie więcej tysięcy złotych może użytkownika wkurzać

Komentarz

• fario1969
      Drive
      • 2013
      • 72
      • Octavia III combi (5E5)
      • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Również mam nową O3 (2 tygodnie 2500 km) i też to chlupotanie jest bardzo irytujące. Przy pełnym zbiorniku (bez dolewania), hamując, wyraźnie słychać puknięcia paliwa w zbiorniku. Moja żona jadąc wczoraj na tylnej kanapie (pod która jest zbiornik) też stwierdziła, że mocno to słychać. Rozmawiałeem z Serwisem i w przyszłym tygodniu umówię się z nimi. Poinformuję co stwierdzą.

PS. Jeździełem trzema Kangoo i trzema Megane Grand Tour (1 II i 2 III). W żadnym z nich nie było takich przypadłości.

Komentarz

• lukaszc2
        Rider
        • 2013
        • 376

Zamieszczone przez Darek6789
        No to fajnie Panowie...czyli jednemu chlupie a drugiemu nie a trzeciemu jeszcze mniej.
        A to akurat proste, każdy ma inny słuch a z wiekiem niestety słuch się "tępi" ale wszystko przed Tobą.......

[ Dodano: Pią 14 Mar, 14 21:56 ]
        Zamieszczone przez fario1969
        Rozmawiałeem z Serwisem i w przyszłym tygodniu umówię się z nimi. Poinformuję co stwierdzą.
        A kolego czego się spodziewasz po serwisie skoro wszystkie OIII tak maja?

[ Dodano: Pią 14 Mar, 14 21:59 ]
        Moja żona jadąc wczoraj na tylnej kanapie (pod która jest zbiornik) też stwierdziła, że mocno to słychać.
        A moja jak pierwszy raz jechała z tyłu autostradą (zawsze jedzie z przodu) stwierdziła, że z tyłu jest dużo głośniej niż z przodu, że słychać mocno pęd powietrza i chyba coś w tym jest bo odchyliłem głowę do tyłu i tam bardziej słychać niż z przodu pęd powietrza. Jechać do serwisu ? :roll:
        Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Darek6789
          Classic
          • 2014
          • 16

fario1969 Ja mam na liczniku 1000km, z tego co widzę mamy identyczny problem co niestety zapowiada się kiepsko jeśli chodzi o serwis bo być może tak po prostu jest. Ale daj znać proszę co ci powiedzieli jak się z nimi umówisz!! Ja w tym tyg nie miałem czasu a poza tym chciałem przejeździć drugi bak do końca. Szczerze wątpię żeby coś pomogli ale bardzo mnie ciekawi co powiedzą. Jeśli coś konstruktywnego to sam też się wybiorę w przyszłym tyg.
          Czekam na info!

Komentarz

• Chris11
            RS
            • 2011
            • 1587

Przy pełnym zbiorniku (bez dolewania), hamując, wyraźnie słychać puknięcia paliwa w zbiorniku.
            Mój instruktor jazdy zwykł mawiać: "dobry kierowca hamulca nie używa". Łagodne hamowanie silnikiem - może to jest rozwiązanie?

Komentarz

• Darek6789
              Classic
              • 2014
              • 16

Zamieszczone przez Chris11
              Przy pełnym zbiorniku (bez dolewania), hamując, wyraźnie słychać puknięcia paliwa w zbiorniku.
              Mój instruktor jazdy zwykł mawiać: "dobry kierowca hamulca nie używa". Łagodne hamowanie silnikiem - może to jest rozwiązanie?
              Przy każdym zatrzymaniu samochodu do prędkości 0km/h, zawracaniu z użyciem wstecznego biegu, wjeżdżaniu do garażu, na wyboiste drogi itd... hamowanie silnikiem w tych przypadkach nie pomoże

Komentarz

• big_ba7
                Classic
                • 2013
                • 15
                • Octavia III (5E3)
                • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

fario1969 czy Twój serwis coś konstruktywnego powiedział w temacie tego "pukania"?
                U mnie również występuje. Z pewnoscią mogę też stwierdzić, że w miarę ubywania paliwa "pukanie" słabnie i poniżej połowy zapełnienia zbiornika przestaje być zauważalne. Mi się wydaje że to raczej jest kwestia masy pełnego zbiornika i jego mocowania, ewentualnie środka ciężkości pełnego zbiornika.

Będę wdzięczny za odpowiedź bo w sobotę będę w serwisie i będę temat poruszał.

pozdrawiam
                Bartek

Komentarz

• Darek6789
                  Classic
                  • 2014
                  • 16

big_ba7 u mnie po wyjeżdżeniu kilku baków mogę stwierdzić dokładnie to samo. Czym mniej paliwa tym mniejszy hałas a mniej więcej od 1/2 baku zupełnie ustaje. Gdyby ktoś miał jakieś informacje z serwisu byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi

Komentarz

• fario1969
                    Drive
                    • 2013
                    • 72
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Witam.
                    Zgodnie z obietnicą pojechałem do lokalnego serwisu Skody. Mechanik przejechał się ze mną i faktycznie stwierdził że "stuka".
                    Niestety, Panowie z obsługi, stwierdzili, że nie wiedzą co z tym zrobić, więc napisali prośbę o info do SP.
                    Czekam na odpowiedź, będę was informował co tym fantem będą robić.

PS. przez kolejny tydzień na pewno nic nie będę działał w tym zakresie, z uwagi na podróż służbową (I długoetapowy, tzn. ponad 3000 km) test OIII.

Komentarz

• big_ba7
                      Classic
                      • 2013
                      • 15
                      • Octavia III (5E3)
                      • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

W moim przypadku, serwisant od razu stwierdził, że to jest paliwo w zbiorniku.
                      Dla potwierdzenia wzięliśmy demówkę z placu i objawy były takie same.

"Proszę Pana ten typ tak ma. Nie ma grodzi w zbiorniku i niestety nic z tym nie zrobimy"

chyba przyjdzie się zaciskać zęby, się przyzwyczaić i tankować maks do połowy zbiornika

pozdrawiam
                      Bartek

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

zastosować lepsza izolacje akustyczna pomiędzy siedziskiem/częścią wykładziny a podłoga auta

prawdopodobnie jest mam blacha na to cienka wykładzina/siedzisko kanapy

Komentarz

• JacekRS
                          Rider
                          • 2014
                          • 394
                          • Superb III (3V3)
                          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Mi tam nic nie chlupie i pasazerom rowniez. Dajcie juz spokoj z tym wsluchiwaniem sie. Macie radio to z niego korzystajcie i muzyczke zapodajcie a nie wsluchujecie sie we wszystko jakby to eS Classe bylo.

Dla mnie bardziej zauwazalna jest mala sztywnosc konstrukcji i jak np wyjezdzam z garazu i mam takie na 60cm zaglebienie w poprzek drogi to wjezdzajac w nie tylem na skreconych kolach slysze jak "graja" uszczelki w drzwiach, tez tak macie? :wink: :roll:
                          "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• bob_best
                            Rider
                            • 2013
                            • 744
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez JacekRS
                            Mi tam nic nie chlupie i pasazerom rowniez. Dajcie juz spokoj z tym wsluchiwaniem sie. Macie radio to z niego korzystajcie i muzyczke zapodajcie a nie wsluchujecie sie we wszystko jakby to eS Classe bylo.

Dla mnie bardziej zauwazalna jest mala sztywnosc konstrukcji i jak np wyjezdzam z garazu i mam takie na 60cm zaglebienie w poprzek drogi to wjezdzajac w nie tylem na skreconych kolach slysze jak "graja" uszczelki w drzwiach, tez tak macie? :wink: :roll:
                            u mnie też chlupania nie słychać przy normalnej eksploatacji - raz chyba usłyszałem to co koledzy jadąc wolno po nieubitej drodze jak mocniej bujnęło autem, ale w normalnym użytkowaniu nic a nic.

U mnie też nic nie "gra" jeśli chodzi o sztywność - jest cisza, a ostatnio z 5km po nieubitej drodze przejechałem z prędkościami do 20km/h więc spokojnie sobie nadwozie mogło popracować, ale jest cisza.
                            Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• JacekRS
                              Rider
                              • 2014
                              • 394
                              • Superb III (3V3)
                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez bob_best
                              U mnie też nic nie "gra" jeśli chodzi o sztywność - jest cisza
                              No nic, przelecę uszczelki silikonem w spray`u i pewnie się uspokoi.
                              "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• big_ba7
                                Classic
                                • 2013
                                • 15
                                • Octavia III (5E3)
                                • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Nie wsłuchuje się jakoś specjalnie. Efekt jest bardzo zauważalny pomiędzy "full" a 3/4 zbiornika. Im bliżej połowy tym bardziej ma tendencję do zanikania.

Nie wymaga to żadnego specjalnego sposobu jazdy, wystarczy jazda w miejskim korku. Każde zatrzymanie = plusk/puknięcie

Proponuję sprawdzić po zatankowaniu do pełna (tankuję tylko do pierwszego odbicia ;-) )

pozdrawiam
                                Bartek

Komentarz

• bob_best
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 744
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez big_ba7
                                  Nie wsłuchuje się jakoś specjalnie. Efekt jest bardzo zauważalny pomiędzy "full" a 3/4 zbiornika. Im bliżej połowy tym bardziej ma tendencję do zanikania.

Nie wymaga to żadnego specjalnego sposobu jazdy, wystarczy jazda w miejskim korku. Każde zatrzymanie = plusk/puknięcie

Proponuję sprawdzić po zatankowaniu do pełna (tankuję tylko do pierwszego odbicia ;-) )

pozdrawiam
                                  Bartek
                                  u mnie zawsze auto jest tankowane do pełna, nic takiego co opisujesz u mnie nie występuje.
                                  Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• lukrys
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 435

występuje w każdym modelu tylko zależy ile ma sie zatankowane;P mi to akurat nie przeszkadza to chlupotanie w przeciwienstwie do troche dudniącego zawieszenia które niestety słychać tylko jak sie jedzie z przodu;/

Komentarz

• greg505
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1239

Zawsze tankuje do pelna i nigdy mi nic nie chlupalo w baku
                                      Black magic

Komentarz

• lukrys
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 435

greg505 Ciebie wszystko w tym samochodzie pasuje;P a niestety kazdy ma jakies wady xD

Komentarz

• greg505
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1239

Jedynie jaka zuwazylem to maly bak i kiepskie ASO :wink:
                                          Black magic

Komentarz

• bishop
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1430

Zamieszczone przez JacekRS
                                            Dla mnie bardziej zauwazalna jest mala sztywnosc konstrukcji i jak np wyjezdzam z garazu i mam takie na 60cm zaglebienie w poprzek drogi to wjezdzajac w nie tylem na skreconych kolach slysze jak "graja" uszczelki w drzwiach, tez tak macie?
                                            Dajcie juz spokoj z tym wsluchiwaniem sie. Macie radio to z niego korzystajcie i muzyczke zapodajcie a nie wsluchujecie sie we wszystko jakby to eS Classe bylo.

Komentarz

• zepter00
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2304

+1

Trzeba było Bentleya nabyć :wink:
                                              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• lukrys
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 435

Panowie jeżdze Octavią 3 jak również Astrą 3 i moge bez problemu stwierdzić że zawieszenie w Octavii chodzi głośniej niż w Oplu. Za to wyciszenie przy większych prędkościach jakby lepsze w Skodzie

A tak wszystko na plus w Skodzie : silnik, wnętrze itd

Komentarz

• neoXs
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 555

Mi także "chlupie" na pełnym baku i... przyzwyczaiłem się Jako ciekawostkę dodam, że w Superbie 1 też występowało chlupotanie - przynajmniej ja takim jechałem kilka razy jako pasażer.

Komentarz

• lukrys
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 435

neoXs a jak oceniasz zawieszenie Octavii według SuperB-a?

Komentarz

Pracuję...